From: HOA Attorney

To: Benjamin Long, President, Waterford Green Homeowners Association

Date: January 1, 2020

Re: Bylaws of Waterford Green Homeowners Association

I have been asked to summarize the above captioned bylaws to describe the processes and
proeedures that should be followed when clecting officers and directors and taking other action
* of the Association. I will attempt to do so.

Quorum requirements. The bylaws require that a majority of the members are required to
constitute a quorum for general business at membership meetings. If there is no quorum, there
can be no binding action taken. A member of the Association is an owner of a lot in the
subdivision, providing that only one vote can be cast per lot. At a meeting of the members, action
can be taken and is considered approved when the affirmative vote of a majority of the quorum is
obtained. If a majority vote of the quorum is not received, the motion would be deemed defeated.

An exception to this rule is found in Article V regarding the budget. Section 3 requires that the
budget be approved by a "majority of the members", rather than the majority of the quorum
which would be required for other business. This provision is, in my opinion, unclear and
cumbersome and I am not sure that it reflects the intent of these bylaws. Section 3 seems
inconsistent with Section 2 which provides that the board "shall prepare and submit to the
members at each annual meeting of the members a proposed budget". The practical effect of this
provision is that a separate vote would have to be taken for the budget and would require a
majority of all of the members, not just a majority of the quorum. So, hypothetically, you could
have a duly constituted meeting consisting of a quorum, or majority, of the members, but that
meeting would not be sufficient to pass the budget unless the budget received the affirmative
vote of a majority of the members. It is confusing.

Election of board members. Another unusual provision of the bylaws is in Article III dealing
with the election of the board. Directors are elected at a meeting of the members. A quorum
(more than 50% of the members) must be present either in person or by proxy at the meeting for
the election to proceed. If there is no quorum, the meeting would have to be rescheduled. Section
4 permits members to cumulate their votes for directors. This means that each member shall have

a total of votes equal to the number of directors to be elected. So, if you were attempting to elect

four directors, each member would have four votes. He could sprinkle those votes among any or
all of the candidates.

Amendment to bylaws. The bylaws provide that they can be amended upon resolution adopted
by two thirds of the members. I would point out that this provision applies only to the bylaws, I
have not reviewed the covenants and restrictions for the subdivision.

Please advise if you have other questions or concerns.



